Njegova Ekselencija ambasador Kraljevine Norveške Olav Reinertsen sa delegacijom boravi u trodnevnoj posjeti opštini Modriča.

U pratnji načelnika opštine Jovice Radulovića i njegovih saradnika delegacija je danas, 19. maja 2022. godine posjetina dva privredna subjekta u Mjesnoj zajednici Miloševac, „MP Pandurević“ d.o.o. i „Tesla d.o.o., gdje su se upoznali sa mogućnostima i proizvodnim pogonima, te njihovim izvozno orjentisanim kapacitetima. Ova dva preduzeća, prema riječima ambasadora imaju interesantan asortiman i za tržište u Norveškoj. „MP Pandurević“ d.o. o. , bavi se prozvodnjom raznih predmeta od debljeg lima i lasersko sječenje, ima oko 150 zaposlenih, dok se „Tesla“ d.o.o. bavi proizvodnjom pločastog namještaja, a zapopšljava oko 50 radnika.

Posebno interesovanje norveškog ambasadora je bilo za potencijalno zemljište, koje bi bilo zanimljivo norveškim investitorima, u smislu postavljanja vjetrenjača za proizvodnju električne energije i za solarne panele, kao mogući alternativni izvor obnovljivih energija.

„Postoji veliki interes norveških kompanija da ostvare saradnju sa preduzećima iz Modriče, a naš zadatak je da ih uvežemo. Vidim mnogo mogućnosti kada je u pitanju obnovljiva energija na ovim prostorima, prvenstveno solarnu i energiju vjetra. Nakon obilaska pogona ove dvije firme, već znam da će njihovi proizvodi imati veliku potražnju na norveškom tržištu. Drugi put sam u Modriči, a kada budem dolazio treći put, sa sobom ću povesti norveške investitore, da se uvjere u prilike u Modriči“, rekao je ambasador.

„Modriča ima intezivnu saradnju sa Norveškom Ambasadom, te zajedno sa agencijom koju su oni osnovali pokušavamo za naše privrednike koji su izvozno orjentisani naći tržište na području Norveške. Interesovanje opštine Modriča je dvostruko. Želimo da pomognemo našim privrednim društvima da nađu poslovne partnere u Norveškoj, ali isto tako smo zainteresovani i za investicije koje bi dolazile iz Norveške. Sljedeća posjeta će biti konkretnija, jer imamo obećanje da će se Norveška Ambasada aktivno uključiti i pronaći za privredna društva iz Modriče odgovarajuće partnere sa kojima bi stupili u kontakt i razgovarali. Takođe, prijedlog je da se organizuje studijska posjeta naših privrednika u Norvešku“, istakao je načelnik Radulović.

Ambasador je juče, 19. maja posjetio Srednjoškolski centar „Jovan Cvijić“, gdje je neformalno razgovarao sa učenicima škole.