U Opštini Modriča otvoren je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Modriči iznosi 80.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za podršku iznosi 40.000 KM po poslovnom poduhvatu. Sredstva sufinansira Opština Modriča u iznosu od 40.000 KM (50%), a zahvaljujući lokalnim vlastima koje unapređuju poslovni ambijent u Modriči, sve je veći interes za investicije u ovom gradu.

📈 Zašto investirati u Modriči?

Na sjeveru Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, u centru Posavine, smještena je Opština Modriča. Ovaj kraj, zahvaljujući dobrom geografskom položaju i izgrađenoj putnoj infrastrukturi, poznat je kao komunikaciono raskršće i mjesto susreta. Opština je bogata plodnom zemljom i malim vodotocima i ima značajnu industrijsku tradiciju. Rasprostranjen je i sektor tekstila, kože i obuće, a zastupljena je i hemijska, mtalna industrija, proizvodnja hrane i pića, prerada drveta, plastike i papira. Uz to, kvalificrana radna snaga čini Modriču pogodnim mjestom za razvoj biznisa i Modriča spada u opštine koje zadovoljavaju potrebe zahtijevnih investitora.

Opština ulaže veliki napor i u razvoj poljoprivrede, a skoro dvije trećine zemljišta (62%) čini poljoprivredno obradivo zemljište. Povećana je plastenička proizvodanja, a sve više poljoprivrednih proizvođača proizvodi za komercijalne svrhe. Jedan od najperspektivnih prirodnih resursa je Duga njiva – izletište i vazdušna banja na planini Trebava na kojoj se nalaze i tragovi najstarije hrišćanske crkve. Stari grad Dobor sa svojom Dobor kulom predstavlja simbol Modriče.

Posjeti štand Opštine Modriča u lonac eXpo.

Ukoliko si zainteresiran ili zainteresirana za bespovratna sredstva i investicije u Modriču, molimo te da popuniš Obrazac za iskazivanje interesa, za što je potrebno 10 minuta. Nakon što isti popuniš, kontaktirat ćemo te u roku od 10 dana sa daljnim uputama. 

Startup studio u saradnji sa 18 opština, općina i gradova pokrenuo je program podrške osobama iz dijaspore koje žele investirati u nove ili postojeće poslovne ideje u jednoj od 18 lokalnih zajednica. Dostupan je fond od 1,2 miliona KM bespovratnih sredstava za ulaganja iz dijaspore.

Informiraj se o investiranju u Bosni i Hercegovini.
Dodatne informacije o drugim zajednicama u koje želiš investirati možeš pronaći u lonac eXpo.

Fond za podršku ulaganjima iz dijaspore finansiraju Vlada Švicarske i 18 opština, općina i gradova.