U zgradi opštine Modriča, 4. maja 2023. godine potpisani su ugovori sa nefomalnim grupama mladih za realizaciju novih odobrenih projekata Omladinske banke Modriča u 2023. godini. Potpisivanju su prisustvovali načelnik opštine Jovica Radulović sa saradnicima, predstavnik Fondacije Mozaik Željko Pauković, članovi kreditnog odbora Omladinske banke Modriča i članovi 19 neformalnih grupa mladih.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata mladih u 2023. godini iznosiće 52.664,00 KM, od čega je iznos sredstava Opštine Modriča-Fondacije Mozaik 33.173 KM, dok su doprinosi iz zajednice 19.491,00 KM.

Opština Modriča je u saradnji sa fondacijom Mozaik od 2008. godine do sada realizovala ukupno 169 projekta vrijednosti 508.122,17 KM. Sredstva opštine Modriča/Fondacije Mozaik 297.713,46 KM, a učešće neformalnih grupa je 210.408,71 KM. U realizaciju 169 projekata angažovano je preko 3000 volontera koji su utrošili oko 38 000 volonterskih časova. Do sada je realizovano i dva projekta mikrobiznisa vrijednosti 4.000,00 KM. Zaključno sa 2023. godinom, ukupan broj realizovanih projekata na teritoriji opštine iznosiće 188, što predstavlja značajan rezultat za našu lokalnu zajednicu.

„Danas je sa Fondacijom potpisan sporazum o budućoj četvorogodišnjoj saradnji, na osnovu koga je povećano učešće opštine Modriča i neformalnih grupa. Ovo je odličan primjer direktnog aktivizma mladih . Članovi neformalnih grupa su nas upoznali šta će to sve biti realizovano u ovoj godini, a svi odabrani projekti su veoma korisni za lokalnu zajednicu. Ove godine smo imali najviše aplikanata na javni poziv, čak 35“, istakao je načelnik Radulović.

„Naš projekat se odnosi na renoviranje prostorija u Crvenom krstu, koje godinama nisu adaptirane. Našim projektom stvorićemo bolju atmosferu za rad ne samo nama volonterima koji se takmičimo u oblasti prve pomoći, nego i budućim vozačima koji takođe pohađaju prvu pomoć u navedenim prostorijama“, rekla je Vanja Saić, član neformalne grupe na projektu „Renoviranje i adaptacija kabineta za prvu pomoć u tim prostorijama“.

„Realizacijom projekta nabavićemo električne podizače koševa, što će nam omogućiti bolju pripremu treninga i utakmica“, izjavio je Luka Vujić, projekat „Stop govoru mržnje u sportskim dvoranama“.

Predstavnik Fondacije Mozaik Željko Pauković izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa opštinom Modriča, te istakao da je siguran i u buduću uspješnu saradnju.