Danas je u Dubrovniku otvorena trodnevna regionalna konferencija, čiji je cilj promocija rezultata BFC SEE programa i lokalnih samouprava, koje su ispunile uslove za sticanje sertifikata lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Na konferenciji „Core Days  2022″  – Partnership for Competitive Region“ , sertifikat je dobilo 30 lokalnih samouprava iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske, između kojih je i opština Modriča.

Opština Modriča je uspješno završila proces za dobijanje BFC sertifikata, koji je danas uručen načelniku opštine gospodinu Jovici Raduloviću, čime se naša lokalna zajednica pokazala kao mjesto sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Konferenciju organizuje NALED, u svojstvu Regionalnog sekretarijata BFC SEE mreže i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ ORF), u saradnji s ostalim partnerima iz BFC SEE mreže. Sertifikate je dodijelila Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi, koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a na događaju je ozvaničeno i proširenje ove platforme na Albaniju i tzv. Kosovo.

BFC je jedinstven program za mjerenje i unapređenje poslovnog okruženja i investicija na lokalnom nivou. Gradovima i opštinama daje jasne smjernice za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodnih standarda efikasnosti i transparentnosti lokalne administracije u skladu sa principima dobrog upravljanja. Za privrednike i potencijalne investitore, činjenica da lokalna samouprava posjeduje ovaj sertifikat znači da se mogu osloniti na stabilno i predvidljivo poslovno okruženje.

Pored svečane ceremonije uručivanja sertifikata predstavnicima lokalnih samouprava u okviru konferencije organizovani sui paneli na različite teme.