Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske poziva sve privredne subjekte, koji su povećali plate radnicima u periodu od januara do juna 2022. godine, da podnesu Zahtjev za dodjelu podsticaja za povećanje plate radnika za šesti obračunski period.

Zahtjev se podnosi putem aplikacije „e podsticaj” koja se nalazi na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva, a koja će biti aktivna do 29. avgusta kada ističe rok od 60 dana za podnošenje zahtjeva.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju Ministarstva privrede i preduzetništva o provođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika sa efektima dodjeljenih podsticaja za obračunski period jul-decembar 2021. godine.

Sredstva podsticaja za povećanje plata radnika za 5. obračunski period isplaćena su privrednim subjektima u rekordnom iznosu od 11,3 miliona KM, a koji posluju na području 36 gradova/opština u Republici Srpskoj.

Ukupan iznos podsticaja na povećanje plata koji je odobren u prvih pet obračunskih perioda iznosi oko 33,2 miliona KM i odnosi se na ukupno 89.237 radnika kojima su poslodavci povećali plate u odnosu na početni iznos plate.

Značajno je naglasiti da su Rebalansom budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, u okviru Ministarstva privrede i preduzetništva, obezbjeđena sredstva u iznosu od 26 miliona KM na poziciji Subvencija na ime povećanje plata radnika.

 Najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 4,9 miliona KM, ili 43% od ukupno isplaćenog podsticaja u obračunskom periodu jul-decembar 2021. godine.

Najznačajniji efekat podsticaja u 5. obračunskom periodu je povećanje plata radnika za 29,6%  u odnosu na period početne plate kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj ili u apsolutnom iznosu za oko 38 miliona KM.

Dodjela podsticaja za plate u periodu od jula 2019.  do juna 2021. godine imala je pozitivan uticaj na cjelokupnu privredu, a između ostalog, doprinijela je rastu bruto plate radnika u decembru 2021. godini za 14,9% u odnosu na period početne plate (mart 2019. godine) i rastu broja zaposlenih za 2,45% u 2021. godini u odnosu na 2019. godinu.

Podsjetimo, osnovni cilj dodjele sredstava podsticaja je poboljšanje položaja radnika, u smislu utvrđivanja viših novčanih naknada po osnovu plata i vremenski duže održavanje uvećane plate radnika, te otklanjanje sive zone u oblasti isplate plata radnika i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobije od privrednog subjekta u legalne tokove. Ovom mjerom nastavlja se kontinuitet u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije poboljšanju položaja radnika i nezaposlenih lica, kao i unapređivanju poslovnog okruženja.