Proljetni sajam Klastera dobojske regije “Poljoklast“, organizovan je danas, 11. maja, na platou ispred Srpskog kulturnog centra. Učešće na sajmu uzelo je 25 poljoprivrednaih proizvođača dobojske regije. Organizator događaja je opština Modriča u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata i klasterom ,,Poljoklast“.

Uvezivanje različitih subjekata u oblasti poljoprivrede, unapređenje i proširivanje postojeće proizvodnje i prerade, bolje pozicioniranje na tržištu, te ruralni razvoj regija samo su neke prednosti savremenog uvezivanja poljoprivrednika ili klastera u okviru kojeg se pored poljoprivrednih proizvođača, uvezuju i otkupljivači, naučno-istraživačke institucije, ministarstava, fakulteti, lokalne zajednice, a sve sa ciljem da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja na ovdašnjim prostorima.

Zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji za razvoj poljoprivrede-IFAD, koja je finansirala provođenje projekta Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima, klasteri su odnedavno zaživijeli i na našim prostorima. U okviru tog projekta osnovano je 7 poljoprivrednih klastera u Republici Srpskoj, a jedan od njih je i Klaster dobojske regije „Poljoklast“, koji je okupio i udružio proizvođače iz jedanaest opština sa dobojske regije, različtiih poljoprivrednih grana. Klaster dobojske regije „Poljoklast“ u koji su uključene sve lokalne zajednice na regiji osnovan je krajem jula 2019. godine.

Zamjenik načelnika opštine Tamara Evđić obratila se prisutnima, te istakla da opština Modriča prepoznaje značaj poljoprivredne oblasti, te da pruža stalnu podršku poljoprivrednim proizvođačima na području naše lokalne zajednice. Naglasila je da je u budžetu Opštine za ovu godinu planirano izdvajanje od 220.000 KM za podsticaj u poljoprivredi. Taj iznos isplaćen je i u prošloj godini, dok je ranijih godina iznosio 150.000 KM.

„Cilj nam je da poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom tradicionalnih i domaćih proizvoda predstavimo kroz ovakve manifestacije, te da postanu vidljivi na tržištu, jer oni su ciljna grupa u radu našeg Klastera“, istakla je Slađana Berić-Tovirac, predstavnik Klastera dobojske regije “Poljoklast“.

Manifestaciji su pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i opštine Modriča, prisustvovali i građani, te učenici Poljoprivredne škole SŠC „Jovan Cvijić“, u pratnji rukovodstva i nastavnika škole i djeca JPU „Naša radost“, a događaj su svojim nastupom uveličali članovi KUD „Zavičaj“.