Dana 05.06.2023. godine je u kabinetu Bojane Kurešević, načelnice Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti održan radni sastanak u okviru realizacije projekta „Dijaspora Invest“ koji Opština Modriča implementira uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj  (USAID).

Sastanku su prisustvovali načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Bojana Kurešević, šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, Ivana Mijanić, predstavnica USAID-a Merima Avdagić i predsjednik organizacije „Naša perspektiva“ iz Sarajeva, Armin Alijagić.

Na prvom sastanku su precizirani uslovi javnog poziva i prezentovane sve mogućnosti i beneficije koje će biti na raspolaganju potencijalnim investitorima u toku implementacije projekta. Kroz projekat će se animirati privrednici iz dijaspore i podržati domaći i strani investitori.  Prednost prilikom apliciranja i odobravanja sredstava će imati mladi i žene.

„Dijaspora Invest“ je petogodišnji projekat čiji je cilj pružiti pomoć u mobilizaciji investicijskog kapitala dijaspote i ohrabriti ulaganje u lokalnu zajednicu. Kroz projekat će biti formiran  Fond za dodjelu bespovratnih sredstava USAID projekta „Diaspora Invest“ u iznosu od 140.000 KM iz kojeg će se investitorima dodjeljivati bespovratna sredstva.