U zgradi opštine Modriča, danas, 30. novembra 2021. godine potpisani su ugovori sa privrednicima i preduzetnicima, po projektu „Oporavak privrede kroz podršku privrednim subjektima“, koji provodi UNDP.

Na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, novčana sredstva su odobrena za 12 privrednika i preduzetnika koji su najbolje ocijenjeni nakon provedenog Javnog poziva poslovnim subjektima sa područja opštine Modriča za prijavljivanje za dodjelu novčanih sredstava za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed krize izazvane pandemijom virusa SARS-CoV-2.

Početna vrijednost projekta je iznosila 100.000 KM, od čega su sredstva UNDP-a 70.000 KM, a opštine Modriča 30.000 KM. Obzirom da su troškovi pripreme dokumentacije koštali 5.000 KM, načelnik opštine je donio odluku da poveća učešće opštine Modriča  za dodatnih 11.027 KM, tako da fond za dodjelu subvencija iznosi 106.027 KM, namijenjen za 12 najbolje ocijenjenih aplikanata.

„Ovo je dobra praksa koju nastavljamo. Opština Modriča je u budžetu za 2022. godinu predvidjela ista ova sredstva, bez pomoći UNDP. Nadamo se da ćemo taj iznos u narednoj godini uspjeti povećati, kako bi direktno pomogli našim privrednicima, prilikom kupovine mašina, zapošljavanja, proširenja proizvodnje i slično“, istakao je načelnik.

Subvencije u iznosu od 5.000 KM do 15.000 KM su ostvarili: „MP Pandurević“ d.o.o., „KOMO“ a.d., L.G.N.D – ELEKTRO“ d.o.o., ZTR „Tamara“, „NOVOPROM“ d.o.o., „ALMAC“ d.o.o., JP „Drvo promet“, „Akva komerc“ d.o.o., ZTR „Drvorad“, „Beton promet“ d.o.o., ZR „Stolarija Ćulum“ i „A la mode“ d.o.o.

Dodijeljena sredstva će se uložiti u nabavku mašina i opreme, a nakon realizacije planirane investicije, kao rezultat biće zaposleno novih 25 radnika.

„Odobrena sredstva će nam značajno pomoći. Izvršićemo  određena ulaganja, koja će nam omogućiti bržu, efikasniju i kvalitetniju proizvodnju repro materijala, koji nam je potreban za izradu drvenih kuća – brvnara“, rekao je Dario Ćulum, ZR „Stolarija Ćulum“.

U tekućoj godini, zahvaljujući saradnji UNDP i opštine Modriča realizovan je niz projekata, vrijednosti 550.000 KM, od čega je učešće UNDP 350.000 KM, a Opštine 200.000 KM. Realizacija određenih projekata je još u toku.